ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί ένα εγγενώς διεπιστημονικό πεδίο, στο οποίο αλληλεπιδρούν πολλά επιστημονικά αντικείμενα, περιλαμβάνει πληθώρα κοινωνικών πτυχών και σχετίζεται με πολλά πραγματικά προβλήματα και συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα σήμερα. Ως εκ τούτου, η εκπαιδευτική της προσέγγιση απαιτεί μια διασυνδεδεμένη STEM διδακτική προσέγγιση, όπου διασταυρώνονται διάφορα πεδία S-T-E-M, προκειμένου να εξοπλιστούν οι πολίτες με i) γνώσεις σχετικά με τις αιτίες, τις συνέπειες και τα μέτρα μετριασμού της κλιματικής αλλαγής και ii) ικανότητες βιωσιμότητας. Ωστόσο, πρόσφατες έρευνες αποκαλύπτουν ότι τόσο οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας όσο και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην υιοθέτηση μιας διασυνδεδεμένης STEM διδακτικής προσέγγισης, επομένως πρέπει να σχεδιαστούν κατάλληλα προγράμματα επαγγελματικής ανάπτυξης. Προκειμένου οι εκπαιδευτικοί Φυσικών Επιστημών να εφαρμόσουν αποτελεσματικά μια διασυνδεδεμένη STEM προσέγγιση διδασκαλίας πρέπει να υπερβούν την ταυτότητα διδασκαλίας των επιμέρους πεδίων και να την ευθυγραμμίσουν με μια πιο ολοκληρωμένη ταυτότητα STEM διδασκαλίας.

ΣΚΟΠΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Το πρόγραμμα STEM-ID στοχεύει στη μελέτη της επαγγελματικής ανάπτυξης εκπαιδευτικών Α/θμιας & Β/θμιας εκπαίδευσης για την ενσωμάτωση διεπιστημονικών προσεγγίσεων για την κλιματική αλλαγή μέσα από τον φακό της ταυτότητας διδασκαλίας.


Οι επιμέρους στόχοι του προγράμματος είναι οι εξής:

  1. Ανάπτυξη ταυτότητας διεπιστημονικής STEM διδασκαλίας εν ενεργεία εκπαιδευτικών στο πλαίσιο της διδασκαλίας των ικανοτήτων (competences) για την Kλιματική Aλλαγή
  2. Ανάπτυξη μιας διεπιστημονικής STEM ενότητας για την Κλιματική Αλλαγή
  3. Εγκαθίδρυση κοινοτήτων μάθησης που θα λειτουργούν ως πλαίσια για την ανάπτυξη της ταυτότητας διεπιστημονικής STEM διδασκαλίας.
  4. Διαμόρφωση πλαισίου για την ανάπτυξη ταυτότητας διεπιστημονικής STEM διδασκαλίας για την Κλιματική Αλλαγή.

ΠΑΚΕΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Το πρόγραμμα STEM-ID είναι δομημένο βάσει πέντε (5) πακέτων εργασίας, τα οποία συνδέονται μεταξύ τους.

  • ΠΕ1: Διαχείριση Έργου
  • ΠΕ2: Ανάπτυξη και Πιλοτική Εφαρμογή της διεπιστημονικής STEM ενότητας για την Κλιματική Αλλαγή
  • ΠΕ3: Ανάπτυξη της Πλατφόρμας STEM-ID
  • ΠΕ4: Πρόγραμμα ανάπτυξης ταυτότητας διεπιστημονικής STEM διδασκαλίας
  • ΠΕ5: Διάχυση Έργου


Ορόσημα Προγράμματος:

Δεκ. 2023

Εναρκτήρια συνάντηση προγράμματος

Δεκ. 2023

Ιαν. 2024

Πρόσκληση 6 μεντόρων εκπαιδευτικών

Φεβ. 2024

Πλατφόρμα Εκπαίδευσης Εκπαιδευτικών

Φεβ. 2024

Μαρ. 2024

Ιστοσελίδα και μέσα κοινωνικής δικτύωσης προγράμματος

Οκτ 2024

Πρόσκληση 24 εκπαιδευτικών

Οκτ 2024

Ιουν. 2025

Ημερίδα

ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Τα αναμενόμενα αποτελέσματα θα είναι επικεντρωμένα στην μελέτη του τρόπου ανάπτυξης της ταυτότητας STEM διδασκαλίας ενός εκπαιδευτικού, παρέχοντας χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τα χαρακτηριστικά των πλαισίων, των πόρων και των εμπειριών που είναι κατάλληλα για την ενίσχυση της ανάπτυξης ταυτότητας STEM εκπαιδευτικού. Συγκεκριμένα, μέσω της συνεχούς αξιολόγησης όλων των σταδίων του έργου STEM-ID, θα εξαχθούν συμπεράσματα για

  1. το πεδίο σύγκλισης που μπορεί να επιτευχθεί μεταξύ της εκπαίδευσης STEM και του πλαισίου για τις ικανότητες βιωσιμότητας στο πλαίσιο του διεπιστημονικού θέματος της κλιματικής επιστήμης,
  2. τα χαρακτηριστικά του εκπαιδευτικού υλικού και της διαδικασίας καθοδήγησης ως πόρων για την ανάπτυξη της ταυτότητας διδασκαλίας STEM και
  3. τις διαφορετικές διαδρομές προς την ανάπτυξη ολοκληρωμένης ταυτότητας διδασκαλίας STEM που ακολουθούν οι εν ενεργεία εκπαιδευτικοί.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Τίτλος: Ανάπτυξη διασυνδεδεμένης STEM διδακτικής ταυτότητας των εκπαιδευτικών για την διδασκαλία της κλιματικής αλλαγής ( STEM-ID: Development of an Integrated STEM Teacher Identity for Climate Education)

Αριθμός Έργου: ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.:015419

Πρόγραμμα Χρηματοδότησης: Το ερευνητικό Έργο με τίτλο STEM-ID υλοποιείται στο πλαίσιο της δράσης του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. «Χρηματοδότηση της Βασικής Έρευνας (Οριζόντια υποστήριξη όλων των Επιστημών)» του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.

Περίοδος έργου (Διάρκεια): 22/11/2023 - 21/11/2025 (24 μήνες)

Συντονίστρια έργου: Μιχαηλίδη Αικατερίνη - Αιμιλία, Επίκουρη Καθηγήτρια, ΠΤΔΕ, ΠΚ

ELIDEK logo

Το ερευνητικό Έργο με τίτλο STEM-ID υλοποιείται στο πλαίσιο της δράσης του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. «Χρηματοδότηση της Βασικής Έρευνας (Οριζόντια υποστήριξη όλων των Επιστημών)» του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU. (Αριθμός Έργου: ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.:015419)

Ellada 2.0 logo

Search